icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
Ås bibliotek 100 år utstilling
Fra venstre: Anne Bratberg tidligere bibliotekssjef for Ås bibliotek og medkurator for utstillingen, Carl F. Høegh leder av Ås kommunes lokalhistoriske arkiv og kurator for utstillingen. Bak: Alf Ramsfjell, avdelingsleder for barne- og ungdomsavdelingen. Foto: Ivar Ola Opheim
  

Ås bibliotek er hundre år og viser historien med en utstiling i biblioteket

Ta en tur innom biblioteket og få med deg hundre års historie fortalt med tekst, bilder og bøker.

På bildet der vi fra venstre: Anne Bratberg, Carl F. Høeg og Alf Ramsfjell. Til høyre i glasmonteren ser vi protokollen fra 1914.

Leder av Ås lokalhistoriske arkiv, Carl F. Høeg, og tidligere bibliotekssjef Anne Bratberg har hatt hovedansvaret for utstilingen som nå er åpnet i biblioteket. Arbeidet med utstilingen startet allerede i januar i år, og siden man har hatt jubileer hvert femte år tidligere, så var noe av materialet lettere tilgjengelig enn om man hadde startet helt på bunn.

- Samlingen ble stiftet i 1914, det var kalskappelan Niels Astrup Dahl som fikk i oppgave å kjøpe inn bøker til Ås folkeboksamling. For 350 kroner av staten fikk han 475 bøker. Boken "Sigurd Slembe" av Bjørnstjerne Bjørnson, kostet 75 øre. Det var registrert 80 lånetagerer, som lånte tilsammen 1020 bøker det første året, opplyser Høegh.

For hundre år siden fikk man altså en hel boksamling for det som en bok koster i våre dager. I 2014 hadde biblioteket en samling på 55 389 bøker, tidsskrifter med mer, og antall registrerte lånetagere var 4097, som tilsammen sto for 82232 utlån. Det vil si i snitt 20 utlån per lånetager i 2014. Til sammenlikning var det rundt tretten utlån per lånetager det første året.

Fra 1914 fram til i 1985 ble blnt annet alle innkjøp og styremøter i biblioteket ført inn i den første protokollen som ble tatt i bruk.

- Jeg har selv skrevet i den som bibliotekssjef, før dataen tok over. Vi har den utstilt i monteren her borte, forteller Bratberg, som var bibliotekssjef i en årekke.

Både Høeg og Bratberg er enige om at biblioteket er den første, og viktigste, kulturinstitusjonen i Ås. De får støtte av avdelingsleder i barne- og ungsdomsavdelingen, Alf Ramsfjell:

- Vi skaper åndsfriske mennesker, og er et forebyggende barnevern, og dette er et flott møtested!

Utstilingen er åpen i sommer, og vil en gang på høsten bli flyttet til filialen på Nordby, i Vinterbrosenteret.

Se bildeserien her.

Ås kommune| Skoleveien 1 1430 Ås | Postboks 195 1431 ÅS | Telefon: 64 96 20 00| Organisasjonsnummer: 964948798 |

Ansvarlig redaktør: Trine Christensen | Webredaktør: nettredaktor@as.kommune.no |

Web levert av CustomPublish
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan lese vår personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her