icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
Matskog
Matskog
  

Bærekraftig sentrumsutvikling – matskog i Ås?

Kunne du tenke deg å høste din egen mat i sentrum, eller bo i en trehytte?

Ås kommune, NMBU og UKA i Ås har invitert studenter fra NMBU til å oppføre et midlertidig byggverk i parken. Studentene fikk i oppgave å utforme og bygge et byggverk i tre som inviterer til bruk, og som setter bærekraftig sentrumsutvikling på dagsorden. Studentene har selv valgt hvordan de vil løse oppgaven. 

Tre studenter ved NMBU ønsker å vise hvordan man kan dyrke mat i en matskog. Du finner dem i parken på nedsiden av gamle Åsgård skole. Her har de også satt opp en hytte i et tre, som en illustrasjon på alternativ utnytelse av skogen.

Vi møter de tre engasjerte studentene Benedicte Brun, Therese Mæland og Daniel Zonneveldt mens de snekrer reisverket til trehytta.

- Vi ønsker å vise fram en "matskog", det er et økosystem som utnytter ulike sjikt i vegetasjonen. Matskogen vil da inneholde både trær, busker, gress, urter og stauder. Systemet inneholder variasjon av ulike arter, og det er ønskelig å kunne høste forskjellig type mat fra skogen, alt fra grønnsaker, frukt, nøtter, salat, bær og ville vekster, forklarer Therese Mæland.

Prototypen i parken vil åpne lørdag 4. oktober, og da vil man få en liten smakebit på hva prosjektet går ut på.

- I en matskog vil man unngå å drive matdyrking i monokulturer som i et tradisjonelt landbruk. Plantene blir satt sammen, slik at de har en positiv virkning på hverandres vekstforhold. Man vil utnytte vekster som ellers blir sett på som ugress. Flerårige vekster og ville vekster er en viktig bestanddel. Denne planten er spiselig, bare smak, innbyr Benedicte Brun, og plukker "ugress" fra treet de bygger hytte i.

Ugresset smakte godt, og tanken bak matskogen er også at den kan være en viktig læringsarena for barn og unge.

- Den vil også fungere som et sosial møtepunkt for ulike sosiale grupper. Det kan også holdes kurs og workshops i matskogen som vil kunne bidra til økt forståelse for økologi og matproduksjon. Kunnskapen ved universitetet, og nærheten til Oslo, gjør Ås kommune til et utmerket sted for et slikt prosjekt. Universitetets satsingsområde på mat gjør Ås til et viktig senter for matproduksjon, forteller Daniel Zonneveldt.

Studentene ønsker å komme i kontakt med folk som kan bidra med arealer i Ås hvor man kan realisere matskogprosjektet.

- Vi er veldig glad hvis noen tar kontakt, oppfordrer de tre.

Her kan du se en illustrasjon av hvordan en matskog kan lages. Ønsker du mer detaljert informasjon om prosjektet, med kontaktinformasjon, kan du laste ned studentenes forslag til kommunens arealplan her.

Byggverket skal offisielt åpnes lørdag den 4. oktober, og stå ut hele UKA i Ås som varer til 27. oktober. Befolkningen inviteres til å komme på åpningen og høre på studentenes tanker om sentrumsutvikling. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom UKA i Ås, NMBU, Trefokus AS og Ås kommune med støtte fra Akershus fylkeskommune. Moelven har sponset studentene med materialer. For mer informasjon om hva som skjer under UKA i Ås, se www.ukaiaas.no.

Matskog.jpg

Her finner du dem i parken:

Treprosjekt.jpg

 

 

Ås kommune| Skoleveien 1 1430 Ås | Postboks 195 1431 ÅS | Telefon: 64 96 20 00| Organisasjonsnummer: 964948798 |

Ansvarlig redaktør: Trine Christensen | Webredaktør: nettredaktor@as.kommune.no |

Web levert av CustomPublish
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan lese vår personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her