Bygdebike åpning
Bygdebike åpning IVAR OLA OPHEIM
  

Bygdebikeåpning med stil!

Det var stort oppmøte på Ås stasjon da Bygdebike ble lansert i dag. Nå står 50 sykler klar til å frakte deg rundt i Ås på en rask og miljøvennlig måte.

Bygdebike er et pilotprosjekt. I dag var det sykkeldag i Ås med gratis service på din egen sykkel, og med offisiell åpning av pilotprosjektet Bygdebike.

Rektor Mari Sundli Tveit var først ute i rekken av gratulanter.

- Det har vært pratet i mange år om å få til en sykkelordning. Nå har studentene selv utviklet ideen, som passer perfekt for Ås. Det å legge til rette for at flere kan reise kollektivt er viktig. Nå kan man låne en sykkel og raskt komme seg fra Ås stasjon og til og fra Campus, men også innad på det store universitetsområdet. NMBU har verdens beste studenter, men dette hadde ikke vært mulig uten at fylkeskommunen bidro med 320 000 kroner. Gratulerer med dagen!

Fra fylkeskommunen stilte leder for hovedutvalg for samferdsel, Solveig Schytz (V).

- Gratulerer Ås med Bygdebike! Det er viktig å tilrettelegge for mer bruk av kollektivtrafikk kombinert med sykling. Særlig er dette viktig i sentrum, reisetiden til NMBU blir mye kortere. Jeg er glad for å være med å betale regningen, smilte Schytz.

- Ås kommune er en sykkelkommune, innledet ordfører Ola Nordal i sin tale, og fortsatte:

- Bygdebike er lansert av studenter på NMBU. Det har blitt utviklet i et samarbeid mellom NMBU, Ås kommune, arbeidsmarkedsbedriften Åspro, studenter, og Akershus Fylkeskommune. Jeg synes dette er et stjerneeksempel på hvordan jeg ønsker at NMBU, studentene, fylkeskommunen og kommunen sammen løser viktige utfordringer. Jeg tror samarbeidet er robust, og at Bygdebike er en ordning som vil fungere. Jeg tror også vi her har laget en nyskapende sykkeldeleordning som andre bygder vil ønske å kopiere.

Pål Adrian Clausen Ryen, leder av studenttinget ved NMBU, var enig med ordføreren i viktigheten av å satse på en sykkelordning.

- Dette har vært et samarbeid mellom mange positive krefter. Aller viktigst var det at det måtte studenter til for å få til ordningen, og da er det naturlig at han som opprinnelig hadde ideen får lov til å klippe snoren. Vær så god, Jonathan Nordang Paz!

- Jeg har ikke så mye mer å tilføye, men det er veldig moro å få lov til åpne Bygdebike!

Og så var det fram med saksen, og vipps - så var snoren klippet!

Jonatan forteller etterpå til oss at han var med i en studentbedrift.

- Alle kom med sine ideer, jeg hadde nettopp tenkt på en sykkelordning som jeg foreslo. De andre tente på ideen, og så utviklet vi den videre. Vi vurderte to ulike løsninger for utlån, systemet i Oslo ble alt for dyrt. Valget falt på Bitlock, og vi stilte som krav at appen på mobilen også måtte utvikles til Android, ikke bare Apple. Foreløpig virker den ikke på Windowsbaserte telefoner, men vi har drøftet alternativet allerede, forklarer Jonatan.

Han er førstemann som låner en sykkel, og kort tid etter sitter også ordfører Ola Nordal på en splitter ny Bygdebike. I strålende vårsol, og med mange syklister i kø for å prøve de nye syklene, eller få sin velbrukte sykkel gratis overhalt, forlot vi Ås stasjon. Ås kommune hadde egen stand med servering av kaffe og smågodt i tillegg til informasjon om sykkelplaner i Ås. Da de pakket sammen nærmere halv seks i ettermiddag, var det fortsatt stor aktivitet på Ås stasjon!

 (Vi kommer tilbake med flere bilder senere.)