icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
småblomstermose Schistidium dupretii
småblomstermose Schistidium dupretii IVAR OLA OPHEIM
  

Dra dit mosen gror!

Men vent til våren 2017, og du trenger ikke dra lenger enn til pavillongen i Ås sentrum. Ta med deg en kraftig lupe og opplev blomsterprakt i mikroformat.

Åa Avis har en artig sak for de som er interessert i detaljene i naturen rundt seg. Avisas journalist Bonsak Hammeraas fikk et interessant tips fra bygdas kjente botaniker Anders Often om en spesiell moseart som var i full blomst.

På en endevegg på pavillongen i Ås sentrum hadde Often observert at det var noen svært små blomster. Hammeraas rykker ut med sin Nikon og makroobjektiv, men blomstene er knøttsmå, så han får assistanse av kommunens webredaktør som sitter et steinkast unna. Med Pentax manuelle mellomringer og makroobjektiv fra 1980, blir både journalisten og webredaktøren fornøyd med resultatet.

Professor Kåre Arnstein Lye ved NMBU får bildene. Han forklarer at det er småblomstermose Schistidium dupretii som har slått ut sitt peristom. Det er en krans av tenner som minner mye om en blomst. Lye er blant landets fremste moseeksperter. Han forteller at det finnes omlag tretti arter av blomstermoser bare i Norge. Småblomstermosen er ikke tidligere registrert i Ås.

Så hvis du har sansen for skjønnheten i de små detaljer, så bør du ta en tur å se på blomstermosen på pavillongen i Ås tidlig neste vår. Da blir du en av få som har sett det sjeldne fenomenet i Ås.

Her ser du hvordan mosen ser ut på normal avstand. Du kan så vidt skimte de små rosa blomstene, som er mindre enn en millimeter i størrelse. Nærbildet av blomstene nederst i artikkelen. For de som ble mer nysgjerrige, les mer på Mosebloggen.

Blomstermose Schistidium dupretii (73).jpg

Her kan du studere detaljene i det som ser ut som blomster. Du kan se flere stadier i utviklingen. Blomstene er litt mer rosa i fargen enn på bildet.

Blomstermose Schistidium dupretii (59).jpg

Blomstermose Schistidium dupretii (62).jpg

Ås kommune| Skoleveien 1 1430 Ås | Postboks 195 1431 ÅS | Telefon: 64 96 20 00| Organisasjonsnummer: 964948798 |

Ansvarlig redaktør: Trine Christensen | Webredaktør: nettredaktor@as.kommune.no |

Web levert av CustomPublish
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan lese vår personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her