icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
Europan plakat arkitektkonkurranse 2013
Europan plakat arkitektkonkurranse 2013
  

Europan 12 – adaptable city

Verdens største konkurranse for unge arkitekter i gang. Denne gang har de norske tomtene Osloregionen som bakteppe.

Fra nå og frem til 2050 ventes Osloregionen å få en halv million nye innbyggere. I løpet av de neste 25 årene vil Oslo kommune få 170 000 nye innbyggere, i Akershus fylke er økning nesten 160 000. Antall reiser med offentlig transport vil øke fra dagens 300 millioner til 800 millioner i 2060. Noen sentre i regionen forventes å doble i størrelse. Det snakkes om å etablere helt nye byer som skal absorbere befolkningsøkningen. Denne dramatiske veksten legger press på regionens bymiljøer, infrastruktur, natur og sosiale strukturer.

”Europan 12 – Adaptable City” utforsker de eksisterende bymiljøers evne til å reagere på ulike endringer på det europeiske kontinentet. For de norske Europantomtene betyr dette lokal tilpasning til en regional vekst, historisk enestående i Norge.

De tre norske Europantomtene er alle strategiske i denne regionale utviklingen. I Bærum kommune er Hamang et sentralt post-industrielt område i nærheten av jernbanestasjonen. Det er et viktig område for biologisk mangfold, delvis utilgjengelig, men med stor rekreasjonsverdi.

I Asker kommune er Dikemark et tidligere psykiatrisk sykehus med en hundre år gammel historie. Institusjonen ble bygget som et selvforsynt samfunn, og har en rekke interessante kvaliteter som kan muliggjøre å utvikle en node utenfor hovedtransportsystemet.

Og til slutt, sentrum av Ås som ligger mellom universitetet og resten av regionen. Ås forventes å doble sin befolkning innen 2040 og med Europan ønsker kommunen å ta et skritt i retning av å bli en universitetsby gjennom utviklingen av et strategisk viktig sentrumskvartal.

Hvordan kan disse nodene utvikles slik at man sikrer lokale kvaliteter, men samtidig spiller en stadig økende rolle i regionen? Deltakerkommunene leter etter strategier som sikrer en blanding av befolkningsgrupper, funksjoner, tilgang til naturen, velfungerende infrastruktur og bærekraftighet.

Europan Norge inviterer arkitekter, landskapsarkitekter og planleggere til å komme opp med dristige, provoserende, spekulative, utfordrende, kritiske og forløsende ideer for utvikling av Osloregionen. Gjennom å arbeide med disse områdene kan du bidra til diskusjonen om hvordan vi kan leve, arbeide, leke og reise i denne delen av Europa. Du kan se ting som ikke har vært sett før, og vinnerne får muligheten til å jobbe med kommuner og utviklere i en region i hurtig endring.
 
NYHET: Levering av konkurranseforslag skjer denne gang kun digitalt! Glem plansjer, pakker og posten, bare trykk send!
 
Alle forslag blir presentert under Oslo Arkitekturtriennale i høst.
 
LANSERING: 18.MARS 2013
PRESENTASJON AV TOMTENE:
-4.april klokken 18: Oslo, 0047
-Bergen og Trondheim annonseres senere
FRIST FOR LEVERING: 28.JUNI 2013
OFFENTLIGGJØRING AV VINNER: Desember 2013
 
For mer informasjon ta kontakt med Øystein Rø på 41161623 eller post@europan.no
 
For mer informasjon om Ås kommunes deltagelse, kontakt plan- og utviklingssjef Cornelia Solheim,
telefon: 64 96  20 71, eller e-post: cornelia.solheim@as.kommune.no.
 
  
Om de norske tomtene:
 
SANDVIKA, BÆRUM KOMMUNE
Den postindustrielle området Hamang i Sandvika, det urbane sentrum av Bærum kommune, er i ferd med å gjennomgå en fundamental transformasjon. E16 skal legges i tunnel, noe som åpner opp for en helt ny bruk av denne sentrale delen av byen. Kommunen ber om forslag for en strategi for utvikling av et karbonnøytralt område i en av de mest sentrale nodene i Oslo-regionen. Forslagene skal presentere et konsept for program, landskap og bebyggelse som gir området en ny identitet. Hamang er også pilotprosjekt i Futurebuilt.

ÅS SENTRUM, ÅS KOMMUNE
Den lille og søvnige landsbyen Ås står foran store forandringer. Fram til 2040 regner en med en dobling av innbyggertallet fra 18 000 til 38 000 innbyggere. Ås kommune og lokale utbyggere etterspør en strategi for utviklingen av et sentralt sentrumskvartal. Hvordan kan dette kvartalet fungere som en urban arena med en ny kunstinstitusjon, studentboliger og offentlige rom? Hvordan kan kvartalet bedre koblingen mellom universitetetslivet og det urbane miljøet i Ås sentrum.
 
Teksten fortsetter under bildet.
 
ÅS Europan oversiktsbilde til arkitektkonkurranse
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
DIKEMARK, ASKER KOMMUNE
Seks km utenfor Asker sentrum ligger gamle Dikemark sykehus i naturskjønne omgivelser. Sykehusdriften legges for tiden ned og flere bygg står allerede tomme.  Dikemark sykehus var lenge et nesten selvforsynt samfunn med egen matproduksjon, vannverk og vannkraftverk. Nå ber Asker kommune, sammen med grunneierne Oslo Universitetssykehus og Oslo Kommune, om forslag til hvordan Dikemark kan få en ny identitet. Området skal fortettes og rundt 55 000 kvm fredet sykehusbebyggelse må fylles med nytt innhold.
 
Om Europan:
 
- Europeisk arkitektur- og byutviklingskonkurranse for arkitekter, landskapsarkitekter og planleggere under 40 år.
- Sist runde kom det inn 1826 forslag til 49 tomter i 17 land i Europa.
- Målet med konkurransen er innovasjon innen arkitekturfaget samt å gi unge arkitekter oppdrag.
- De norske tomtene pleier å være blant de mest populære.
- Forrige Europan konkurranse i Norge ledet til flere oppdrag til unge, internasjonale arkitektteam.
-I fjor var vinnerprosjektet fra Europan 9 i Trondheim, tegnet av de unge spanske arkitektene MEK, nominert til Statens byggeskikkspris.
- Europan Norge er en stiftelse som organiserer Europan-konkurransens norske aktiviteter. I styret for Europan Norge sitter representanter fra Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo, Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet, Bergen Arkitektskole, Norske Arkitekters Landsforbund, Norsk Form og Universitet for miljø- og biofag. Sekretariatet drives kunst- og arkitekturgalleriet 0047.
Ås kommune| Skoleveien 1 1430 Ås | Postboks 195 1431 ÅS | Telefon: 64 96 20 00| Organisasjonsnummer: 964948798 |

Ansvarlig redaktør: Trine Christensen | Webredaktør: nettredaktor@as.kommune.no |

Web levert av CustomPublish
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan lese vår personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her