icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
Elg
Elg
  

La kalvene være i fred!

Ås kommune og viltvakta oppfordrer folk til å la rådyr- og elgkalver være i fred!

De oppfordrer derfor folk til å la kalvene ligge i fred. Mora står gjerne like i nærheten og venter på at «inntrengeren» skal forlate kalven.
– Hva kan skje dersom man ikke lar kalvene være i fred?
– Da risikerer man at moren ikke vil ha noe med kalven å gjøre. Når rådyr blir født har de ingen lukt på seg, men når det kommer menneskelukt på den kan moren støte kalven bort.

Satser på kamuflasje

Om du derfor finner en rådyr- eller elgkalv, så er moren sannsynligvis like i nærheten. Rådyrkalver ligger ofte alene i gresset og venter på mor. Fjern deg derfor fra stedet, slik at moren tør å hente kalven, er oppfordringen til viltvakten. Moren holder seg mest mulig unna kalvene slik at rovdyr ikke skal finne ungen ved å leite i nærheten av mora. Men kalvene er ikke forlatt.

Gjemmes i hager

I tettbebygde strøk kan det godt være inne i hager. Det er mulig rådyrene føler det er tryggere enn i et skogholt der de kan bli tatt av rev eller grevling.

Rådyrgeitene klarer ikke å forsvare kalvene sine på samme måte som for eksempel elg. De må derfor satse på å gjemme kalvene best mulig. Mora vet godt hvor de er, og kommer tilbake og gir dem melk med jevne mellomrom.

Drepes av slåmaskiner

Et annet stort problem for rådyrene er at kalver blir tatt av forhøstere og slåmaskiner, fordi rådyrene ofte gjemmer kalvene sine i eng. Erfaringene fra andre land er at dette kan forebygges ved å sette opp staurer med en sekk eller et klesplagg på med 50 meters mellomrom. Det vil geita oppfatte som utrygt og flytte kalvene. Effekten er kortvarig, staurene bør settes opp bare dager før slått.

Rådyr kalver i mai og i juni. Kalvene er mest sårbare de tre første ukene, da de sjelden flykter fra mammas skjulested.

Ås kommune| Skoleveien 1 1430 Ås | Postboks 195 1431 ÅS | Telefon: 64 96 20 00| Organisasjonsnummer: 964948798 |

Ansvarlig redaktør: Trine Christensen | Webredaktør: nettredaktor@as.kommune.no |

Web levert av CustomPublish
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan lese vår personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her