icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
Hageavfall
Hageavfall Ivar Ola Opheim
  

Lever hageavfallet gratis på Bølstad

Miljøstasjonen lager kompost og gjenvinner verdifulle resurrser av avfall som kan gjøre stor skade dersom det legges i skogkanten.

På bildet ser vi fra venstre: Thomas Dunker, skiftleder på Bølstad,  Pia Kathrine Løseth, kommunikasjonssjef Follo Ren IKS, James M. Greatorex, rådgiver i Ås kommune og Linn Marie Heimberg, miljø- og klimarådgiver i Ski kommune.

Bølstad miljøstasjon har utvidet arealet, og tar i mot alle typer hageavfall helt gratis. Hageplanter som blir dumpet i skogholt, eller langs en veistump, blir omtalt som hagerømlinger.

- Hagerømlinger kan ødelegge for den lokale faunaen. De kan også være smittebærere, så vi har faktisk en egen konteiner hvor folk kan kvitte seg med hageplanter som ikke hører hjemme i naturen. Her kan de også kaste plastsekker som er fulle av våte jordrester. Innholdet blir destruert på Klemetsrud i Oslo, forklarer Pia Kathrine Løseth, kommunikasjonssjef Follo Ren IKS.

Konteineren ligger like ved den store haugen med kvister, busker og gamle juletrær. Den er godt merket, slik at det skal være lett å skjønne hvor man skal legge hva. Man bør være særlig oppmerksom på svartelistet arter som: Hagelupin, kjempespringfrø, parkslirekne, hybridslirekne, kjempeslirekne, kjempebjørnekjeks og tromsøpalme.

Thomas Dunker, skiftleder på Bølstad, forteller at det ved behov kommer en mobil fliskutter på flere tonn. Den maler opp trevirke, som så blir lagt til kompostering.

- Bonden som eier jordene rundt her sørger for at det blir blandet inn jordforbedringsmateriale, og så selger han den ferdige jorden videre til kunder. Vi sprøyter også i ytterkant av avfallsdeponiet for å hindre at arter sprer seg herfra.

James M. Greatorex er rådgiver i Ås kommune, og jobber blant annet med miljøvern. Han er enig i at hageavfall er en viktig ressurs, og at vi må utnytte denne type ressurser for å unngå at det havner på avveie.

- For de som synes det blir for tungvint å frakte avfallet til Bølstad, så kan de jo kompostere i hagen hjemme. Husk at det ikke må være til sjenanse for naboene, men det er et fint alternativ. Hold friområder rene, og bidra til en bedre ressursutnyttelse!

Her kan du laste ned en kopi av plakaten som forteller deg hva som det er særlig viktig å levere inn på Bølstad, og hvor det skal sorteres.

Ås kommune| Skoleveien 1 1430 Ås | Postboks 195 1431 ÅS | Telefon: 64 96 20 00| Organisasjonsnummer: 964948798 |

Ansvarlig redaktør: Trine Christensen | Webredaktør: nettredaktor@as.kommune.no |

Web levert av CustomPublish
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan lese vår personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her