Sykkeldag i Ås 2018
Sykkeldag i Ås 2018
Mange benyttet anledningen til å få en gratis vårsjekk av sykkelen.
Sykkeldag i Ås 2018
Mr Rallycross, Martin Schanche, i kjent positur.
Sykkeldag i Ås 2018
Kommunens sykkelsjef Siri Gilbert intervjuer duellantene.
Sykkeldag i Ås 2018
Mange benyttet anledningen til å få en gratis vårsjekk av sykkelen.
Sykkeldag i Ås 2018
Mr Rallycross, Martin Schanche, i kjent positur.
Sykkeldag i Ås 2018
Kommunens sykkelsjef Siri Gilbert intervjuer duellantene.
  

Mr Rallycross med nok en seier under sykkeldagen i Ås

Martin Schanche vant sykkelduellen mot ordfører Ola Nordal som var den offiisielle åpningen av årets sykkeldag i Ås. Mange frammøtte fikk gratis vårsjekk av sykkelen i strålende vårvær.

Det var mange ulike tilbud til syklister i Ås denne ettermiddagen. De minste fikk prøve seg i en ferdighetsløype, men premier til alle. Flere sykkelfirmaer tilbød gratis justering og ettersyn av sykkelen, slik at den ble klar til å tas i bruk for sesongen.

For de som har planer om å skaffe seg en el-sykkel, var det to tilbud. En lokal importør, Familiesykkel, hadde med seg både vanlige sykler, og fraktesykler. Martin Schanke hadde tatt turen fra Drøbak med sine selvbygde el-sykler.

- Jeg kjøper inn motorer og batteri fra Kina. Det er en krankmotor, så du kan bruke girene på vanlig måte på din gamle sykkel. Hvis det er nødvendig setter jeg på nye bremser, slik at du også kan stoppe i tide, forklarer Martin til en nysgjerring ordfører, og viser ham hvordan han får delene på plass.

Han har også med seg Norges første el-sykkel, en Yamaha fra 1994. Den går fortsatt like fint. Men det er på en hjemmebygget el-sykkel Martin skal duellere mot Ola som stiller med en vanlig DBS.

- Det er en god hverdagssykkel som jeg mener passer bra til å sykle med i Ås, forteller Ola, som synes det er flott at så mange sykler i Ås.

Så er det klart for duellen mange har ventet på. Siri Gilbert står klar med flagget og vinker duellantene i gang. Ola får en god start, mens Martin nøler noe før han tråkker i gang. Sykkelfoten er kanskje ikke like raskt som gassfoten, men ut av første sving haler han raskt innpå ordføreren. Og i oppoverbakke i Skoleveien blir det raskt klart at el-sykkelen utjevner forspranget til Ola. Side om side forsvinner de, og kommer til syne igjen ved gangbrua på vei tilbake til rådhuset.

Fortsatt er det ganske jevnt, men nå er Martin i førersetet på sitt sykkelsete, en sykkellengde foran Ola. Og her faller trolig avgjørelsen, for Martin har taktikken klar. Stor fart inn til siste sving hekter av konkurrenten, og dermed krysser han målstreken først, på to hjul naturligvis.

Og hva følte så seierherren etter at løpet var avgjort, og han fikk en sykkelpumpe i premie?

- Jeg skulle ønske jeg hadde litt mer luft, ikke i dekkene, men i lungene, innrømmer Martin.

Kanskje han var litt pumpa etter løpet. Ordføreren tok tapet med et smil, og synes det hadde vært en artig duell.

- Han hadde taktikken klar, så det var i siste svingen han fikk det avgjørende forspanget, smiler Ola.

Han var nok mest opptatt av at det kom så mange for å klargjøre syklene sine, at så mange stilte opp for å gi gratis service eller for å informere om ulike sykkeltibud.

Ordføreren sykler ofte til jobb, og dette var også starten på årets "Sykle til jobben", hvor alle stundenter og innbyggerer gratis kan melde seg på. Du kan lese mer her. Kan du ikke sykle til jobb, så kan du likevel delta og vinne flotte permier.  Da må du registrerer alle former for fysisk aktivitet fra husvask, hagearbeid til gåtur for å nevne noe.

(Det vil bli lagt ut flere bilder fra sykkeldag i Ås etter hvert. Har du abonnement på Ås Avis er det mange flotte bilder og reportasjer fra sykkeldagen der.)