icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
Sundli Tveit og Hektoen
Sundli Tveit og Hektoen Håkon Sparre
  

NMBU opprettet av Kongen i statsråd

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) med nasjonalt ansvar fra 1. januar 2014.

Fra 1. januar 2014 er Norges veterinærhøgskole og Universitetet for miljø- og biovitenskap slått sammen til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet – NMBU. Det ble bestemt av Kongen i statsråd den 21. juni 2013. Dermed har regjerningen sluttført prosessen som startet med stortingsvedtaket i 2009 om å slå sammen den vitenskapelige høgskolen og universitetet på Ås til et nytt universitet.

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet med nasjonalt ansvar
NMBU vil være den eneste institusjonen i Norge som tilbyr profesjonsutdanning for veterinærer. Dette gjenspeiles i navnet. NMBUs tradisjoner innen biovitenskap er svært lange, det samme gjelder innen fagområdene økonomi og teknologi. NMBU vil ha nærmere 900 sivilingeniørstudenter. Det nye universitetet vil ha Europas eldste landskapsarkitekturutdanning. Med sin moderate størrelse vil forholdene ligge godt til rette for å arbeide tverrfaglig. I forbindelse med tildelingen av et senter for framragende forskning, Cerad, ble tverrfagligheten trukket fram som et suksesskriterium.

Norwegian University of Life Sciences
Det engelske navnet på NMBU – Norwegian University of Life Sciences - var en av de første sakene som samlet NVH og UMB. På Internett er all informasjon om prosessen fram mot 1. januar 2014 lagt ut på lifesciences.no. Her legges det fortløpende ut informasjon om etableringen av NMBU.

Visjonen – Kunnskap for livet
NMBU har valgt ”Kunnskap for livet” som sin visjon. Det gjenspeiler både universitets vitenskapsområder, universitets samfunnsoppdrag og studentenes kunnskapsfundament for livslang læring. Mer om NMBUs visjon, strategi og samfunnsoppdrag finner du her.

Tre fakulteter
NMBU vil bestå av tre fakulteter. Det er: Fakultet for veterinærmedisin og biovitenskap, Fakultet for miljøvitenskap og teknologi og Fakultet for samfunnsvitenskap. I denne lenken er det en oversikt over fordelingen av instituttene på de tre fakultetene.

Norges nyeste universitet med den yngste rektoren
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet har valgt og ansatt rektorat. Mari Sundli Tveit fra UMB blir rektor og Halvor Hektoen (NVH) prorektor. Begge er i dag prorektorer og har god kjennskap til sammenslåingsprosessen. Med sine 39 år blir Sundli Tveit Norges yngste rektor. Prosessen med å få dekanene på plass er i gang. Fristen for å søke dekanstillingene gikk ut 17. juni og disse vil bli tilsatt i løpet av høsten.

Brikkene er på plass!
Den øverste administrative ledelsen vil bestå av:

• Birger Kruse blir administrasjonsdirektør

• Siri Margrethe Løksa blir økonomi- og eiendomsdirektør

Lange vitenskapelige tradisjoner
I norsk sammenheng er det to svært gamle utdanningsinstitusjoner som nå slås sammen. Universitetet for miljø- og biovitenskap kan føre sin historie mer enn 150 år tilbake, mens Norges veterinærhøgskole har passert 75 års virksomhet.

Lenker
Alt om Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
www.lifesciences.no

Norges veterinærhøgskole (NVH)
www.nvh.no

Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB)
www.umb.no

Ås kommune| Skoleveien 1 1430 Ås | Postboks 195 1431 ÅS | Telefon: 64 96 20 00| Organisasjonsnummer: 964948798 |

Ansvarlig redaktør: Trine Christensen | Webredaktør: nettredaktor@as.kommune.no |

Web levert av CustomPublish
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan lese vår personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her