icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
2013-08-27 Åpning Palisaden
2013-08-27 Åpning Palisaden
  

Nye spennende studentboliger åpnet

Palisaden er navnet på den nye "studentbyen" som er bygget i massivt tre. De ble åpnet med både miljøvern- og kunnskapsministeren tilstede.

Det var mange inviterete gjester som overvar åpningen av de to spesielle blokkene, hver på åtte etasjer, som nå er klare til å tas i bruk. De har fått navnene Krona og Verket. 254 studenter skal de to blokkene huse.

Bærekonstruksjonen er av massivt tre, og veggene er tykkere nederst for å tåle vekten. Dette er en ny teknikk i Norge, så byggene vekker stor interesse som pilotprosjekter for framtidige bygg.

Derfor var både kunnskapsminister Kristin Halvorsen, og miljøvernminister Bård Vegard Solhjell til stede for overvære åpningen. De fikk en omvisning i åttende etasje, og fikk se at selv om selve hyblene var små, så inneholdt de det vesentligste en student trenger. Felles kjøkken med smarte løsninger, og superraske oppvaskmaskiner, imponerte ståtsrådene. Oppholsdrom med plass til store flatskjermer fikk de også med seg. Balkongen ble også utforsket, den har til og med utsikt til en dam som også er tilholdssted for store salmandere.

Etter omvisningen takket administrerende direktør i Studentsamskipnaden i Ås (SIÅS), Einride Berg, for innsatsen. Han roste byggherrer, kommunens raske saksbehandling og la til at de hadde holdt budsjettene.

Kristin Halvorsen var veldig fornøyd med at man så raskt har klart å bygge miljøvennlige studentboliger.Hun understreket viktigheten av at Norge må leve av kunnskapen vi har, den menneskelige kapitalen er vårt viktigste fortrinn i framtiden. Halvorsen håpet at det ville bygges mange flere studentboliger framvoer, men hadde ikke penger til fredede salamandere.

Hun ga så den symbolske nøkkelen, som hun fikk av Berg, videre til styreleder i SIÅS, Torfinn Belbo. Han ga velfortjent ros til innsatsen alle i SIÅS har bidratt med for å realisere prosjektet så raskt. Og kvitterte med en blomsterbukett til kunnskapsministeren.

Miljøvernministereren var opptatt av treets muligheter, og sa at da han var på åpningen av en ny fløy på NOFIMA, så luktet det ny bil.

- Her luktet det tre, det er noe helt annet, og veldig miljøvennlig. Og vi har kanskje penger til salamanderdam, slå på tråden, smilte Solhjell, noe spøkefult.

Ordfører Johan Alnes, også introdusert som høvdingen, bidro også med gode hilsener.

- Alle sier at vi må komme over i enda mer bærekraftige utviklingstrekk enn tidligere. Vi må ta vare på ressursgrunlaget. Dette er det studentene på Ås som skal fikse framover - det er dagens og morgendagens studenter som skal sørge for at vi alle, og våre etterkommere, får et godt liv uten å ødelegge for dem som kommer etter. Gratulerer med de nye flotte studenthyblene, og de flotte signalbyggene i massivt tre!

Rektor Hans Fredrik Hoen avsluttet med å si at det var vanlig å gi en gave ved en slik anledning, men denne gangen hadde man allerede gitt bort gaven.

- Dere står på den nå. Ledelsen ved UMB bestemte seg for å gi gratis tomt, dersom man klarte å gjennonmføre posjektet. Det har dere klart! Gratulerer med nye studentboliger, som kanskje skal stå i mellom 60 og 100 år. Så kan de gjenvinnes, og gå inn i det evige kretsløpet. Dere som flytter inn nå er priviligerte!

Til slutt fikk alle servert wienerpølser, og det så det ut som alle satte pris på, statsrådene inkludert.

 

Ås kommune| Skoleveien 1 1430 Ås | Postboks 195 1431 ÅS | Telefon: 64 96 20 00| Organisasjonsnummer: 964948798 |

Ansvarlig redaktør: Trine Christensen | Webredaktør: nettredaktor@as.kommune.no |

Web levert av CustomPublish
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan lese vår personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her