icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
Fotografi av vannkran med rennende vann
Noen ganger kan du oppleve å få brunt vann i springen. Foto: Ellen Margrete Ceeberg, Ås kommune
  

Råd ved brunt vann, stengt vann eller andre avvik i vannforsyningen

Ås kommune får sin vannforsyning fra Oppegård vannverk. Vannet som kommer derfra smaker godt og har god kvalitet. Det tas jevnlige prøver av vannet.

Skulle det være avvik i vannforsyningen eller om vannet må stenges av i kortere perioder der du bor, får du beskjed om dette.

Avvik i vannforsyningen

Planlagte avvik i drikkevannsleveransen skal varsles på forhånd. Avvik utover dette skyldes som regel brudd på en vannledning.

Når vannet er stengt

Når det arbeides på ledningsnettet grunnet vannlekkasjer, reparasjoner og spyling av ledningsnettet hender det at vannet der du bor må stenges av i en kortere periode. Dette får du beskjed om i forkant. 

Du må holde alle vannkraner stengt mens arbeidet pågår og vannet er stengt. Dette er viktig for å unngå skader på ditt sanitærutstyr.

Du bør ikke trekke ned i toalettet når vannet er stengt. Du kan bruke toalettet, men skyll da ned med vann fra bøtter du har fylt opp på forhånd.

Brunt vann

Etter at vannet har vært stengt, hos deg eller i nærheten av deg, kan vannet være mer eller mindre brunt. Misfarget vann kan også komme som følge av spyling av de kommunale vannledningene, brudd på vannledning, at vannstrømmen snus eller ved ekstra høyt forbruk ved brannslukning eller liknende.

Selv om vannet er brunt er det helt trygt å drikke og bruke i matlaging.

Hvis du opplever brunt eller misfarget vann kan du gjøre følgende:

  • Åpne en kran med kaldt vann og la vannet renne til det er klart.
  • Bruk helst vannkranen som er nærmest vanninntaket til boligen og skru av eventuell sil på tuppen av kranen.
  • Hvis vannet ikke er klart etter at du har latt det renne i en time bør du kontakte oss.
  • Du bør ikke trekke ned i toalettet så lenge du har brunt vann i springen. Du kan bruke toalettet, men skyll da ned med vann fra bøtter.
  • Unngå å tappe varmt vann for å hindre grums til varmtvannstanken.
  • Utsett lys klesvask til vannet er klart igjen. Hvis du er uheldig og får brunfarge på klesvasken, anbefaler vi at du holder klærne våte til du får vasket dem i rent og klart vann. Tørker klærne, kan de misfarges.

Ring oss hvis vannet er brunt uten kjent årsak

Vanntrykk

Vanntrykket til eiendommen skal være mellom to og seks bar. Trykket avhenger av terrenghøyden der du bor, stikkledningens kvalitet og forbruk i området. Ved vanntrykk over seks bare må huseier installere reduksjonsventil.

Vedvarende dårlig trykk tyder på gjengrodde stikkledninger. Utskiftning av stikkledninger er huseiers ansvar.

Ta kontakt med oss ved plutselig dårlig trykk uten forvarsel

Kokevarsel

Kommunen varsler hvis vannverket eller myndighetene frykter at vannet kan inneholde helsefarlige mikroorganismer, og at vannet derfor kan gi sykdom. Koking dreper mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter. Vannet bør fosskoke et minutt. En vannkoker vil normalt bringe vannet til fosskoking før den slår seg av, og det er tilstrekkelig. Bruker du  mikrobølgeovn må du forsikre deg om at vannet fosskoker. Et alternativ til kokt vann kan være flaskevann.

Har du mottatt kokevarsel for ditt området, les mer om hva du bør gjøre på Folkehelseinstituttets sider

Ås kommune| Skoleveien 1 1430 Ås | Postboks 195 1431 ÅS | Telefon: 64 96 20 00| Organisasjonsnummer: 964948798 |

Ansvarlig redaktør: Trine Christensen | Webredaktør: nettredaktor@as.kommune.no |

Web levert av CustomPublish
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan lese vår personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her