icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
NMBU åpning Senter for husdyrforsøk 2015
NMBU åpning Senter for husdyrforsøk 2015 Håkon Sparre
  

Senter for hysdyrforsøk offisielt åpnet fredag

Statsråd Sylvi Listhaug, representanter for NMBU, Statsbygg og ordfører Johan Alnes var blant de mange inviterte gjestene under åpningen.

(På bildet ser vi avdelingsingeniør Ingvar Selmer-Olsen vise noen av gjestene rundt i det nye kufjøset, blant annet rektor Mari Sundli Tveit og statsråd Sylvi Listhaug. Foto: Håkon Sparre NMBU.Flere bilder i bunn av artikkelen.)

Ås gård, Senter for husdyrforsøk, har vært i delvis drift noen uker allerede. Men den ofisielle åpninge ble foretatt i dag. Statsbygg har vært byggherre, og direktør Synnøve Lyssand Sandberg åpnet nøkkelsermonien.

- Senter for husdyrforsøk er første etappen i den store utbyggingen som kommer med sammenslåingen av NMBU og Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet.

Prosjektet er gjennomført av Statsbygg, på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet, og skal gi NMBU oppdaterte fasiliteter for forskning og undervisning knyttet til husdyrforsøk. De nye lokalene vil gi mulighet for både flere og bredere forsøk enn de gamle lokalene som nå rives.

Senter for husdyrforsøk er på i alt på 12.000 kvadratmeter, fordelt på fem bygg, og er dimensjonert for 130 melkekyr, 20 ammekyr, 150 søyer, 80 melkegeiter, 60 purker og 6 hester. I tillegg til kalver, lam og kje, fortalte Sandberg.

Det imponerende anlegget har vært reist på rekordkort tid.

- Prosjektet har vært gjennomført som en samspillsavtale mellom Skanska og Statsbygg, innenfor gitt tids- og kostnadsramme, og uten fraværskader. Det har vært benyttet norsk treverk i konstruksjonen, til og med i solskjermingen. For å sikre Årungen mot avrenning, er det bygget redimentsdam lavest på tomta. Oppvarmingen skjer ved CO2 nøytral oppvarming fra fjernvarmeanlegget, forklarte Sandberg.

Hun la til at det var mange som skule takkes på en slik dag, blant annet Ås kommune for smidig og rask saksbehandling og god drahjelp.

Hun overrakte nøkkelen til anlegget til statsråd Sylvi Listhaug.

- Dette anlegget er et bilde på den nye tiden. Den forrige bygningen var fra 1948. Nå kan vi drive et moderne landbruk med høyteknologiske løsninger. Det er viktig for å sikre rekrutteringen til landbruket. Det er nå en økning i søkningen til studier innen disse fagene. Jeg tror at det for Statsbygg har vært mer utfordrende å bygge fjøs, enn det er å bygge kontorer og studierom, antok Listhaug, som overrakte nøkkelen videre til rektor.

Ås gård skal gi NMBU oppdaterte og moderne fasiliteter for forskning og undervisning knyttet til husdyrforsøk. De nye lokalene vil gi mulighet for både flere og bredere forsøk enn de gamle lokalene, som nå rives.

Rektor Mari Sundli Tveit var strålende fornøyd med dagen, og takket og gratulerte alle med den store dagen:

- Vi skal komme fram til framtidsrettet kunnskap. Vi har fantastisk muligheter, men som også forplikter i et nasjonalt anlegg for denne sektoren. Dette vil sikre en bærekraftig husdyrproduksjon i framtiden. Vi skal levere kvalitet, og utvikle ny kunnskap. Takk til hver enkelt ansatt ved NMBU, dere har jobbet utrolig bra!

Avdelingsingeniør Ingvar Selmer-Olsen mottok som sisteman i stafetten nøkkelen til anlegget.

- Dette er en stor dag, frigjøringsdagen, solen skinner og Senter for husdyrforsøk blir åpnet! Her får vi bedre smittekontroll, mer rasjonell foring og arbeidsbesparende teknikk. Vi har fått møterom sentralt i anlegget, slik at bedrifter kan komme og holde kurs og konferanser. Anlegget er passe stort, og ikke overdimensjonrt, slik som i Sverige og Danmark.

Han var også veldig fornøyd med den flying starten senteret har fått.

- Vi har prosjekter og oppdrag åtte år fram i tid. Bygningnene er lagd på en artig måte, og er lite vedlikeholdskrevende. Det har vært fem års jobbing og mye dobbelt arbeid for våre ansatte. Takk også til Statsbygg og entrepenøren, universitetsledelsen og styret for husdyrforsøk.

Så fikk allle de over hundre frammøtte lov til å ta en tur inn i kufjøset, hvor de måtte ikle seg engangskjeledresser. Her fikk vi se de mest moderne foringsautomater og fjøsinnredninger. Etterpå var det spekemat, rømmegrøt og korte hilseningstaler fra noen av de inviterte gjestene.

Ordfører Johan Alnes holdt seg godt innenfor taletiden, med en gratulasjon til alle som har hatt med bygget å gjøre.

- Det er rundt to år siden det første spadetaket ble tatt, og nå er bygget ferdig. Det viser at det går an å bygge raskt, et svært vellykket prosjekt. Gratulerer med dagen!

Etter Alnes ble det enda flere hilsninger og taler, samt gaver til Ås gård, både i form av bilder og spiselige gaver.

SHF åpning-2.jpg

Orfører Johan Alnes, i kledelig grønn engangskjeledress, følger godt med på omvisningen. (Foto de tre neste bildene: Ivar Ola Opheim.)

SHF åpning 2-2.jpg

Statsråd Sylvi Listhaug smiler også til ordførere fra Arbeiderpartiet når Alnes vil ta et bilde med sin egen mobil.

SHF åpning 3-2.jpg

Ordfører Johan Alnes holdt en kort og konsis tale mes gjestene kosste seg med spekemat og rømmegrøt.
(De to siste bildene, foto: Byggenytt.)

SHF åpning 4-2.jpg

 

SHF åpning 5-2.jpg

Se enda flere bilder fra åpningen og senteret her.

 

 

 

 

 

Ås kommune| Skoleveien 1 1430 Ås | Postboks 195 1431 ÅS | Telefon: 64 96 20 00| Organisasjonsnummer: 964948798 |

Ansvarlig redaktør: Trine Christensen | Webredaktør: nettredaktor@as.kommune.no |

Web levert av CustomPublish
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan lese vår personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her