icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
FN besøk Bjørnebekk 2016
FN besøk Bjørnebekk 2016 IVAR OLA OPHEIM
  

Varmt møte mellom FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi og asylsøkere på Bjørnebekk

Grandi, og en delegasjon fra regjeringen, besøkte Bjørnebekk i dag. Grandi fikk møte flere av beboerne og fikk en interessant innføring i hvordan det er å være asylsøker i Norge.

I følge til FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi var også statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Marit Berger Røsland. UDI-direktør Frode Forfang deltok også på besøket. De ble møtt av mange av kommunens ledere og ikke minst beboere ved mottaket.

Ordfører Ola Nordal ønsket velkommen, og overlot til økonomisjef Emil Schmidt, som også er styeleder for mottaket, å gi en orientering om hvordan mottaket driftes. I Ås er det et kommunalt mottak, mens Grandi ble fortalt at det også kan være private og veledige organisasjoner som driver mottak andre steder i landet. Teknisk sjef Nils Erik Pedersen orienterte om hvordan man kan skaffe esktra kapasitet i en krisesituasjon, og hva som må til av tekniske løsninger ved ombygging av eksisterende bygg.

FN besøk Bjørnebekk 2016 (73).jpg

Mottaksleder Marte Aasen forklarte om hvor mange asylssøkere som bor der nå, antall ansatte og hvilke tilbud de gir til beboerne.

- Vi har rundt 200 beboere, av dem så har omlag 20 personer hvert år i perioden 2010-2015 bosatt seg i Ås. For å få en god integrasjon har vi både mange frivillige og organisasjoner som stiller opp. Vi tilbyr aktiviteter som kunst terapi, språkkafé, fotball, strikking, baking og flyktningguider. Barn mellom fire og fem år tilbys barnehage, de eldre begynner på Kroer skole. Kulturskolen er også en aktiv medspiller, fortalte Marte og fikk hjelp av rektor ved kulturskolen Alexander Plur Krogh til å vise en fargerik video fra "Fargespill-forestillingen" i Ås kinoteater.

FN besøk Bjørnebekk 2016 (74).jpg

Grandi ble fortalt at når du møter en utlending på gaten i Ås, så vet du ikke om hun er en proffessor ved universitetet, eller en asylsøker. Det illustrerer mangfoldet i Ås.

UDIs direktør Frode Forfang orienterte om departementes oppgaver og utfordringer i forhold til skiftninger i antall asylsøkere i takt med hvordan situasjonen ellers i Europa endrer seg.

FN besøk Bjørnebekk 2016 (75).jpg

Etter lunsj fikk beboerstyret komme fram for å samtale med høykommisæren. Flere av beboerne roste forholdene ved Bjørnebekk. En av dem foreslo at Marte Aasen burde erstatte dagens minister, da ville alt bli bra. Hun fikk mye skryt for sin ledelse, og hvor bra det var på Bjørnebekk. De var opptatt av at de hadde stor frihet til å reise hvor de ville, men at de først og fremst ønsket seg oppholdstillatelse og arbeid. De var ikke lykkejegere, men de søkte asyl fordi deres hjemland ikke var trygt for dem.

Økonomien var et problem da satsene for hva de får utbetalt hver fjortende dag er redusert. Grandi forsto deres situasjon, og sa at alle har sin egen historie med seg, men han måtte se på helheten i forholdene i hvert enkelt av landene flyktningene kom fra.

FN besøk Bjørnebekk 2016 (76).jpg

- Vi må undersøke nøye forholdene i hvert land, og så må vi prøve å gi råd til landenes regjeringer om hvordan vi mener man skal håndtere flyktninger og asylssøkere fra de respektive landene, forklarte Grandi.

Delegasjonen fikk så en omvisning på deler av mottaket. Grandi ble imponert over at beboerne selv lager mat, vasker klær og står for renholdet av mottaket. Et klistremerke på storkjøkkenet med "Rydd opp etter deg, moren din jobber ikke her" på flere språk vakte stor munterhet.

FN besøk Bjørnebekk 2016 (72).jpg

I en musikkonteiner fikk Grandi også servert en sang med trommeakkompagnement. Konteineren er lydtett og utsyret er lånt ut fra kulturskolen. Og med NRK, TV2 og NTB på slep avrundet delegasjonen besøket.

Grandi ga utrykk for at han var veldig imponert over mottakets tilbud og standarden på opplegget.

FN besøk Bjørnebekk 2016 (66).jpg

Ås kommune| Skoleveien 1 1430 Ås | Postboks 195 1431 ÅS | Telefon: 64 96 20 00| Organisasjonsnummer: 964948798 |

Ansvarlig redaktør: Trine Christensen | Webredaktør: nettredaktor@as.kommune.no |

Web levert av CustomPublish
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan lese vår personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her