icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
19. november er World Toilet Day.
  

Verdens toalettdag 2018

I Ås kommune er vi så privilegerte at vi hører til blant de 27% av verdens befolkning som har tilgang på private, sanitære anlegg som er tilknyttet et system der avløpsvannet renses før det slippes ut i naturen.

Verdens toalettdag er en offisiell FN-dag som markeres hvert år 19.november. Rent vann og gode sanitærforhold er FNs bærekraftmål nummer 6 og ble i 2010 anerkjent som en menneskerettighet.

Bakgrunnen for å markere denne dagen er at 4,5 milliarder mennesker ikke har tilfredsstillende toalettløsning hjemme hos seg og at 1/3 av alle mennesker - 2,3 milliarder – har ikke tilgang til tilfredsstillende sanitære forhold i det hele tatt.

Mange steder mangler det helt grunnleggende sanitære systemer som kloakk og rennende vann til vask og matlaging. Dette har dramatiske konsekvenser for menneskers helse, verdighet og sikkerhet, i tillegg til at det hindrer sosial og økonomisk utvikling.

  • 892 millioner mennesker har ikke tilgang til toalett i det hele tatt, og må gå på do ute.
  • Over 1600 barn dør hver dag av diaré og andre sykdommer som enkelt kan forebygges gjennom bedre sanitære forhold og hygiene.
  • Investeringer i sanitære forhold i utviklingsland øker landenes bruttonasjonalprodukt.
  • Mange jenter må slutte på skolen når de får menstruasjon. Når skoler installerer toaletter, øker jenters deltakelse med 11 prosent.
  • Tilgang til toalett i sitt eget hjem minsker faren for seksuelle overgrep.
  • De allerede svakeste gruppene er de som har dårligst tilgang til sanitære forhold. Minoritetsgrupper, eldre og syke er utsatte.
  • WHO beregnet i 2012 at hver krone som ble investert i sanitære forhold ga kr 5.50 tilbake i reduserte helseutgifter, høyere produktivitet og færre tidlige dødsfall.

Må ta vare på avløpssystemet vårt

I Ås kommune er vi så privilegerte at vi hører til blant de 27% av verdens befolkning som har tilgang på private, sanitære anlegg som er tilknyttet et system der avløpsvannet renses før det slippes ut i naturen. I Norge kan vi bli bedre på å ta bedre vare på avløpssystemet vårt. I en fersk undersøkelse Sentio har utført for Norsk Vann, svarer 17% av Norges innbyggere at de kaster ulike typer avfall i toalettet. I fjor var tallet 21 % så utviklingen går i riktig retning. Visste du for eksempel at våtservietter ikke skal kastes i do?

Ulike typer avfall i toalettet skaper problemer i form av tette ledninger, oversvømmelser i hus og i naturen samt økt rotteplager og miljøforurensning.

På Verdens toalettdag kan vi sende en vennlig tanke til de mange dyktige fagfolkene rundt omkring i kommunene, som sørger for at avløpsvannet vårt blir tatt hånd om på en forsvarlig måte. Har du hørt historien om da vi fant Lynet McQueen i et avløpsrør her i Ås?

Og hvis DU er av dem som til nå har kastet avfall i do: Det er både enkelt og smart å slutte med det! Vis dovett! Bare bæsj, tiss og dopapir skal i do!

Ås kommune| Skoleveien 1 1430 Ås | Postboks 195 1431 ÅS | Telefon: 64 96 20 00| Organisasjonsnummer: 964948798 |

Ansvarlig redaktør: Trine Christensen | Webredaktør: nettredaktor@as.kommune.no |

Web levert av CustomPublish
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan lese vår personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her