icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
Regnbue over Ås kulturhus_Hilde Fougner
  

Vurdering av smittesituasjonen og videre tiltak for Ås kommune

Ås kommunes kriseledelse har i dag gjort en vurdering av den lokale smittesituasjonen, og hvilke tiltak som skal gjelde i Ås.

Fra onsdag 3. februar reduseres ring 1 fra ti til tre kommuner: Nordre Follo, Oslo og Ås. Regjeringens nasjonale anbefalinger og regler vil være de samme for disse tre kommunene, men kommunene kan ha strengere regler dersom den lokale smittesituasjonen krever det.

De nasjonale tiltakene som har vært gjeldende i Ås siden 22. januar har hatt effekt. Vi har per i dag oversikt over det lokale smittebildet, både totalt og med tanke på det muterte UK-viruset.

Mutert UK-virus

I Ås kommune har man nå fått bekreftet at 15 innbyggere har fått det muterte UK-viruset. Disse innbyggerne testet i første omgang positivt på covid-19 og ble da satt i isolasjon av kommuneoverlegen.

Smittesporingsteamet har videre sørget for at alle nærkontakter av disse innbyggerne ble satt i karantene. Kommunen må vente lenger på en analysere/sekvensering en covid-19 prøve for mutasjon enn en ordinær koronaprøve. Dette betyr at de 15 innbyggerne vi har fått tilbake positive for UK-varianten, var syke for flere uker siden.

Status per nå:

  • Innbyggerne som har fått påvist at de hadde en covid-19 mutasjon er fulgt opp med isolasjon og smittesporing samt testing og karantene for nærkontakter.
  • De som er i samme husstand som en vi mistenker har det muterte viruset har de vært testet flere ganger, og de fleste er nå friske
  • Nærkontaktene har vært testet på dag 7 eller dag 10, eller dersom de får symptomer. Det muterte viruset er ikke farligere, men inkubasjonstiden tar lenger tid og vi venter derfor lenger med å teste de som vi mistenker har dette viruset når de er i karantene eller isolasjon.

Barnehager og skoler

Regjeringen anbefaler gult nivå for barnehager og grunnskolen dersom smittesituasjonen tillater det. Det er nå god kontroll på smitten ved barnehagene og skolene i Ås uten lokale utbrudd.

Barnehagene og de fleste skolene i Ås kommune vil derfor ha smitteverntiltak som tilsvarer rødt nivå til og med onsdag 3. februar. Etter dette går de over til gult nivå.

Unntaket er Brønnerud og Rustad skole som holdes på rødt nivå til og med mandag 8. februar. Det har vært enkelttilfeller av positive prøver for covid-19 ved disse to skolene. Kommunen ønsker derfor å avvente noen flere prøvesvar av nærkontakter før Brønnerud og Rustad går over til gult nivå.

Moer og Moertunet

Besøksrestriksjonene ved Moer og Moertunet forlenges ut uke 5 av hensyn til den pågående vaksineringen.

Flere pasienter og ansatte mottar dose nr. 2 av vaksinen denne uka.

Smittevern viktigere enn noen gang

Kommunen har oversikt over de lokale utbruddene av UK-mutasjonen. Det muterte viruset smitter lettere. Ut i fra det vi vet per i dag, gir det muterte viruset ingen økt risiko for alvorlig sykdom.

Det er derfor viktigere enn noen gang at alle følger smittevernrådene. Slik hindrer vi sammen lokale utbrudd, og omfanget av disse dersom de skulle oppstå:

  1. Vær hjemme når du er syk. Har du eller noen i familien symptomer, bør alle i husstanden holde seg hjemme frem til svar på test.
  2. Ha få nærkontakter og vær bevisst på steder du oppsøker. Bruk gjerne den nye, forbedrede Smittestopp-appen.
  3. Hold avstand til andre. Når det ikke er mulig å holde minst én meters avstand, ut over kortvarige passeringer til andre enn husstandsmedlemmer, skal det brukes munnbind.
  4. Ha god håndhygiene. Viruset er skjørt, og blir ødelagt av såpe og vann eller håndsprit.
Ås kommune| Skoleveien 1 1430 Ås | Postboks 195 1431 ÅS | Telefon: 64 96 20 00| Organisasjonsnummer: 964948798 |

Ansvarlig redaktør: Trine Christensen | Webredaktør: nettredaktor@as.kommune.no |

Web levert av CustomPublish
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan lese vår personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her